PET-CT vizsgálat FDG-vel

A PET hatékonyan kimutatja a leggyakoribb rákbetegségek, a szívbetegség és az olyan idegrendszeri rendellenességek, mint például az Alzheimer-kór forrását.

A PET-CT vizsgálat a már széles körben elterjedt CT (computer tomográfia) vizsgálat és az utóbbi másfél évtizedben teret nyerő PET (pozitron emissziós tomográfia) eljárás ötvözéséből született. A módszernek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége.

Különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben a szervek anatómiáján (alaki elváltozásain) felül a szövetek anyagcseréjéről is információkat biztosít.

Mivel a daganatok kialakulása során az anyagcsere megváltozása jellemzően megelőzi az anatómiai elváltozásokat, így ezzel a módszerrel a rosszindulatú daganatos elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatóak, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal. 

A PET-CT vizsgálattal a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat.

 • A vizsgálat előtt legalább 6 órával már ne étkezzen, vizet azonban kérjük fogyasszon bőségesen (kb. 1 litert a vizsgálatot megelőző két órában)!
 • A vércukor-szint a vizsgálat időpontjában 11 mmol/l (198 mg/dl) érték alatt kell legyen!
 • Gyógyszereit az előírt módon vegye be!
 • Amennyiben Ön cukorbeteg, bejelentkezés alkalmával feltétlenül közölje munkatársunkkal! Kérjük, hogy a vizsgálatot megelőző 48 órában metformin tartalmú gyógyszer szedését függessze fel. Egyéb gyógyszereit a szokásos módon kell bevennie – az inzulint is a szokásos módon adagolja. A vizsgálat előtt kérjük 6 órán belül ne étkezzen és ebben az időszakban INZULINT SE ADJON BE. A megfelelő időpont kiválasztásáért kérje munkatársunk segítségét!
 • Ha Ön terhes vagy terhes lehet, esetleg szoptat, kérjük jelezze kezelőorvosának és bejelentkezéskor központunk munkatársainak!
 • Kerülje az erős fizikai megterheléssel járó tevékenységet a vizsgálatot megelőző 72 órában!
 • A PET/CT-vizsgálatra gyermek, vagy terhes nő lehetőleg ne kísérje el!
 • Az Önnel előzőleg egyeztetett időpontban pontosan jelenjen meg!
 • A vizsgálatra hozza magával korábbi vizsgálati leleteit, megelőző CT- és MR-vizsgálatokat tartalmazó CD-/DVD-lemezek!
 • A vizsgálati időponttal kapcsolatos bármilyen változtatási kérelmet csak írásban áll módunkban elfogadni, legkésőbb 3 nappal a kiadott vizsgálati időpont előtt!
 • Ékszereit, értékes tárgyait lehetőleg ne hozza magával a vizsgálatra!

A vizsgálati időponttal kapcsolatos bármilyen változtatási kérelmet csak írásban áll módunkban elfogadni, legkésőbb 3 nappal a kiadott vizsgálati időpont előtt!

Az előre egyeztetett időpontban, konzultációt követően, először az ujjbegyből vett vércsepp alapján ellenőrizzük a vércukor-szintet. Amennyiben a mért érték 11 mmol/l (198mg/dl) alatt van, a nyomjelző-anyag intravénás injektálása következik.

Ezután a PET/CT vizsgálat kezdetéig (kb. 1 óra) Önnek egy erre a célra kialakított helyiségben kell tartózkodnia. Itt kényelmes relaxáló fotelben pihenhet. Beszélni, olvasni, vagy izommunkát igénylő tevékenységet végezni nem szabad, mert ez csökkentheti a vizsgálat érzékenységét. A váróban televízió áll rendelkezésre az idő kellemesebb eltöltéséhez.

Az alkalmazott, és az Ön által elfogyasztott kontrasztanyag nem jelent semmilyen kockázatot Önre nézve. Kérjük a folyadékot kis adagokban, lassan fogyassza, ellenkező esetben hányingert, hányást okozhat. Mellékhatásként hasmenés léphet fel. A PET/CT vizsgálat során intravénás CT kontrasztanyagot nem adunk.

PET/CT vizsgálat időtartama változó (átlagosan kb. 15-20 perc egész test-vizsgálat esetén, ez idő alatt mozdulatlanul kell feküdni. Az egész test vizsgálat a koponyaalaptól a combtőig tartó leképzést jelenti. Az alsó végtagok vizsgálatára csak indokolt esetben (pl.: ott kialakult melanoma, sarcoma) kerül sor. A vizsgálat alatt az Ön állapotát végig figyelemmel kíséri a PET/CT berendezést kezelő munkatársunk (operátor), egyrészt kamerákon keresztül, másrészt a vizsgálót a vezérlőtől elválasztó ablakon át szemmel is. A PET/CT kamerába épített mikrofon/hangszóró rendszeren át Ön mindvégig kapcsolatot tarthat az operátorral és jelezheti, ha bármilyen kellemetlenséget tapasztal.

A PET/CT kamera vizsgáló-gyűrűje miatt bezártság-érzéstől nem kell tartani. A vizsgálat során számottevő zajterhelés nincsen. A karokat a vizsgálattól függően a test mellett, vagy a fej felett kell tartani. Utóbbi esetben a karokban múló zsibbadás jelentkezhet.

A vizsgálatot követően a normál napi élet, aktivitás folytatható. Az Önnel együtt élő kisgyermekek és terhes anyák maximális védelme érdekében ajánlatos, hogy a nyomjelző-anyag beadásától számítva 20 órán belül a velük való közvetlen testi kapcsolatot (együtt alvás, ölbe-vevés) kerülje. Ugyancsak ajánlott a vizsgálatot követően a bőséges folyadékfogyasztás, annak érdekében, hogy a vizelettel kiválasztódó nyomjelző-anyag minél gyorsabb kiürülését elősegítse.

Központunkban a PET-CT vizsgálatok az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott módon is igénybe vehetők.

A vizsgálatkérés feltételei:

A PET-CT vizsgálatot kizárólag klinikai onkológus, hematológus, idegsebész, valamint neurológus szakorvos tehet javaslatot, külön jogszabály szerinti indikáció esetén kérheti a páciensek részére, ezért minden esetben konzultáljon kezelőorvosával a vizsgálat igénybe vételének lehetőségéről.

Az NEAK által finanszírozott PET-CT vizsgálat csak bizonyos betegségtípusok esetében, úgynevezett indikációs lista alapján vehető igénybe.

A Pozitron-Diagnosztika Központba kért és a PET Bizottságok által pozitívan elbírált vizsgálatkéréseket a lehető legrövidebb időn belül igyekszünk elvégezni.

A PET-CT rákdiagnosztikai vizsgálat önköltséges formában is igénybe vehető, amennyiben megelőzés céljából kéri, vagy ha olyan onkológiai probléma gyanúja merül fel Önnél, mely PET-CT indikációk közé tartozik, de a NEAK nem finanszírozza a vizsgálatot. A vizsgálatot minden esetben orvosi konzultáció előzi meg.

084-calendar
Jelentkezzen be vizsgálatainkra, szakrendeléseinkre online időpontfoglalónk segítségével!

Nukleáris medicina szakorvosaink

Dokumentumok

Lelet kiadása:

Átlagos leletezési idő 3-5 munkanap, azonban a lelet elkészülésének várható idejéről a helyszínen tájékoztatjuk.

Mellékhatás bejelentése

Amennyiben termékünkkel, vizsgálatunkkal kapcsolatosan tapasztalt mellékhatást kíván bejelenteni, az alábbi elérhetőségeket biztosítjuk az Ön számára:

E-mailben: mellekhatas@pet.hu
Telefonon: +36 30 977 5205

Baráthné Dr. Tóth Eszter minőségbiztosítási gyógyszerész

Mellékhatás írásbeli bejelentésekor kérjük adja meg nevét, elérhetőségét és a tapasztalt mellékhatást. A bejelentést követően kollégánk keresni fogja Önt.