Proktológiai szakrendelés

1. Első vizsgálat (inspectio, rectalis digitalis vizsgálat anoszkópiával)

Rectalis digitalis vizsgálat (RDV) a végbél ujjal történő vizsgálatát jelenti, mely a proktológiai kivizsgálás része. Korai aranyeres panaszok esetén a kitágult erek az ujj enyhe nyomásának hatására kiürülnek, így nem tapinthatók. Amennyiben ismétlődő gyulladásról van szó, a visszamaradt hegesedés (fibrosis) és vérrög (thrombus) gyógyulását követően tapintás útján hosszanti bedomborodás formájában kitapinthatóak. Az anoscopia (végbél tükrözés) során a végbél alsó 10 cm-es szakaszát egy eszközös vizsgálat során láthatjuk. Szükség esetén kezelhetjük is ambulánsan. (aranyér gyűrűzés)

2. Aranyér gyűrűzés (barron ligatio)

I-II-III. fokú aranyerek esetén is alkalmazható eljárás, mely az aranyér műtétet váltja ki, tartós és eredményes beavatkozás.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Az aranyér tövére egy speciális eszköz segítségével gumigyűrűt helyezünk. Ez a gyakorlatban elzárja a visszér-gomolyag vérellátását ezáltal a szövet elhal. A leszáradt maradvány a gumigyűrűvel együtt néhány nap múlva észrevétlenül leesik, spontán távozik általában az 5-7. napon. A helyén keletkezett kis seb kb. 2 hét alatt hegesedve gyógyul. A heg szerepe pozitív, mivel a meglazult nyálkahártyát szinte visszatapasztja a bél izomzatához. A kezeléseket általában 3 alkalommal végezzük kéthetes időközönként. A beavatkozás gyakorlatilag fájdalommentes, érzéstelenítést nem igényel, ugyanis a kezelt területen nem találhatók idegvégződések. A procedúra 1-2 percet vesz igénybe. Az első vizsgálatnál is használt minőségi végbéltükrön keresztül végezzük. A kezeléseket követően néhány napig a megerőltető fizikai munka kerülendő, de a megszokott, mindennapi tevékenységek folytathatók. Előkészítés, beöntés, hashajtás nem szükséges. Utána sincs diétás megkötés.

Az eljárás előnyei

Gyors, fájdalmatlan, biztonságos, tartós hatású

Hatékonyság

A Barron-féle gumigyűrű ligatura az aranyér kezelés második vonala. Ezt a technikát választjuk, ha az étrendváltoztatás, kúpok használata után vagy mellett még mindig fennállnak a zavaró panaszok. Ez a módszer a leghatékonyabb nem műtéti módszer a belső aranyerek kezelésére. A kiújulás nagyon ritkán fordul elő, de ha mégis, az eljárás megismételhető.

Esetleges szövődmények

Gyulladásos szövődmény gyakorlatilag nagyon ritkán fordul elő. Fertőzésre hajlamos pácienseknél antibiotikum profilaxist alkalmazunk. Minimális vérzés, savós váladékozás előfordulhat, de ez a gyógyulást nem befolyásolja, annak velejárója. Nagyobb vérzés az irodalmi adatok szerint 1-2%-ban fordulhat csak elő.

3. Trombotizált aranyér felfeltárása (Trombectomia)

A rögösödött aranyér rendkívül fájdalmas, nemcsak az ülés, hanem egyéb hétköznapi tevékenység során is, akár sétáláskor. Akár a külső, akár a belső aranyeres megbetegedésekben is számolni kell vele, ugyanakkor külső aranyérben gyakrabban fordul elő. Az aranyeres csomó sok esetben kiszorul az ánuszon (végbélnyílás) kívül és a pangó véráramlás okán, az arra hajlamosoknál vérrögök is kialakulhatnak az aranyeres érszakaszban.

Trombotizált aranyér tünetei
 • Viszkető ánusz
 • Fájdalmas ülés, székletürítés, akár járás is
 • Vérzés székletürítés közben
 • Duzzanat, vagy csomók az ánusz körül

A trombotizált aranyér akár el is fertőződhet, amely tályoghoz vezethet. Ha a tályog is begyullad, emelkedett testhőmérséklet, láz jelentkezhet.

Trombotizált aranyér okai

A trombotizált aranyér, csakúgy, mint az aranyér kapcsolatba hozható a páciens étrendjével, életmódjával egyaránt. Főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens táplálkozása egyoldalúan finomított szénhidrátokat, fehér lisztből készült termékeket tartalmaz, jelentős mennyiségű húsfélével és kevés zöldséggel, gyümölccsel, szegényes folyadékfogyasztással.

A rögösödött aranyér egyéb okai lehetnek:
 • Székrekedés
 • Hasmenés
 • Rendszertelen székelési habitus
 • Túlzottan erőltetett székelés
 • Várandósság: a szülés közbeni erőlködés is okozhatja
Trombotizált aranyér kezelése

Az akut aranyeres krízis megszüntethető a trombotikus érszakasz sebészi eltávolításával.  Természetesen a procedúrát érzéstelenítéssel végzik, így fájdalommal nem jár. Ezt az eljárást érdemes minél hamarabb elvégezni.

Ha esetlegesen nem hozna eredményt a fent említett procedúra, egyéb megoldások is rendelkezésre állnak:

 • Aranyér sebészi eltávolítása: műtéti úton kimetszik a problémát okozó érszakaszt
 • Aranyér gyűrűzés: ekkor a szakorvos egy speciális eszközzel elszorítja a kellemetlenséget okozó érszakaszt, így elzárva a vér útját, így az pár hét alatt teljesen eltűnhet.
084-calendar
Jelentkezzen be vizsgálatainkra, szakrendeléseinkre online időpontfoglalónk segítségével!

Lelet kiadása:

Közvetlenül a vizsgálatot követően történik.