Sikeres pályázataink

2019-1.1.1-PIACI KFI pályázat

Kedvezményezett neve: Pozitron-Diagnosztika Egészségügyi Szolgáltató Kft.

Projekt címe: „Új, korszerű, szelektíven kötődő PET-nyomjelzők szisztematikus szintézise, preklinikai, illetve klinikai karakterizálása”

A támogatás összege: 385 206 597, – Ft

A támogatás mértéke: 39,251981%

A Projekt tartalmának bemutatása: A projekt tárgya kiemelten, de nem kizárólagosan a vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy és a petefészek rosszindulatú daganatainak, valamint a prosztatarák diagnosztikájához és hatékony kezeléséhez kapcsolódó új, modern, élvonalbeli, pozitron emissziós tomográfián (PET) alapuló potenciális radiofarmakonok szintézisének a kidolgozása. A szakmai világtrendhez igazodva a nyomjelzéseket a legelőnyösebben használt 18F-izotóppal tervezzük. A radiofarmakonok használata főként malignus folyamatok pontosabb diagnosztizálását, és hatékonyabb, célzott kezelését fogja lehetővé tenni hosszútávon. Rövidtávon pedig lehetőséget teremt célzott preklinikai vizsgálatokra, amelyekkel a szintetizált vegyületek kémiai szerkezete és azok biokémiai affinitása között keressük a kapcsolatot. Az onkológiai PET vizsgálatok több mint két évtizede az esetek legalább 80%-ában egyetlen radiofarmakonra, a fluor-18 jelzett FDG-re szorítkozik (ez az arány hazai viszonylatban még jóval kedvezőtlenebb, 95% fölötti 2018-ban). Ma már ismeretes azonban, hogy 18F-FDG nem minden indikációban teljesít tökéletesen; számos olyan területet ismerünk, ahol egy alternatív PET radiofarmakon jobb diagnosztikai eredményt szolgáltat. Így mára több olyan indikációs terület körvonalazódik, ahol más, az 18F-FDG-től eltérő radiofarmakon használata klinikailag bizonyított.  Egy radioaktív izotóppal jelzett vegyület egy egyedi kémiai szerkezetet takar, amely szinte kizárólag arra az adott szerkezetre jellemző biokémiai tulajdonságokkal bír. Akár kicsit is módosítva a kémiai szerkezetet olyan új vegyülethez jutunk, aminek biokémiai tulajdonsága szükségszerűen eltér az eredeti vegyületétől. Az eltérés mértéke változó lehet, akár számunkra kedvező, akár kedvezőtlen irányba is megtörténhet, és a változás iránya és annak mértéke többnyire csak kísérletes úton határozható meg.  Ugyanakkor olyan rokon szerkezetű vegyületek, amelyek egy bizonyos molekularészt tartalmaznak, valamennyire szelektíven kötődnek egy adott biokémiai targethez (pl. fehérjékhez, antigénekhez, receptorokhoz, stb). Ahhoz, hogy a tervezett nyomjelzőanyag kötődésének mértékét, illetve a bioeloszlását preklinikai vizsgálatokkal meg lehessen határozni a legkorszerűbb diagnosztikai módszerrel, a pozitron emissziós tomográfiával, előfeltétel az, hogy ilyen egymáshoz közelálló szerkezetű PET-izotóppal jelzett vegyületek (későbbi potenciális PET-radiofarmakonok) rendelkezésre álljanak.

Célunk a következő, világviszonylatban új, korábban még nem szintetizált PET-ligandok radiokémiai kifejlesztése két fontos, de FDG-vel nem detektálható biospecifikus kötőhely család vonatkozásában:

– [18F]Fluoroetiltriazol-PSMA – F18 izotóppal jelzett, 1,2,3 triazol-oldalláncon keresztül kötött,  prosztata specifikus membrán antigénhez (PSMA) szelektíven kötődő ligandok,

– [18F]Fluoroetiltriazol-FAPI – F18 izotópot egy  1,2,3 triazol-oldalláncon keresztül kapcsolt fibroblaszt aktivációs proteinekhez (FAP)  szelektíven kötődő ligandok,, és

– [18F]FNA-FAPI-származékok – nikotinsav-oldalláncon keresztül F18 izotóppal jelzett fibroblaszt aktivációs proteinekhez (FAP)  szelektíven kötődő ligandok radiokémiai szintézisét.

A projekt során szisztematikusan vizsgáljuk a szintetizált radioaktív analógok kémiai szerkezete és azok specifikus kötőhely irányába mutatott affinitása közötti összefüggést preklinikai vizsgálatokban. 

Az alábbi szakirodalomból ismert, 18F jelzett radiofarmakonokat klinikai humán vizsgálatok céljára, valamint referencia célokkal kívánunk előállítani úgy, hogy azok a helyi előállítású radiofarmakonok követelményeinek megfelelően humán célokra alkalmazhatók legyenek:

  • 18F-PSMA-1007 –széleskörű klinikai igénnyel jellemezhető PSMA-hoz specifikus PET-radiofarmakon;
  • 18F-FDOPA –referencia célokat szolgáló radiofarmakon.

A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.02.28.

Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00194

Egészségre nevelés és szemléletformálás a Pozitron-Diagnosztika Kft.-nél

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt neve:
Egészségre nevelés és szemléletformálás a Pozitron-Diagnosztika Kft.-nél
(TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2009-0077)

Pojekt leírás:

– Projektidőszak: 2010.05.03-2011.03.02
– Programelemek:
– Lelki egészség védelme és megőrzése programsorozat
– Egészséges táplálkozás illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás) megtartása és visszaállítása

Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Pozitron-Diagnosztika Kft.
1117 Budapest, Hunyadi János út 9-11.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

Strukturális Alapok Programiroda.
1055 Budapest, Honvéd u. 20.
Telefon: +36 1 301 3131
E-mail: strapi@strapi.hu
Honlap: www.strapi.hu

Hiperhivatkozások:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: www.nfu.hu
Strukturális Alapok Programiroda: www.strapi.hu

Magyarország célba ér

Pozitron-Diagnosztika Kft.

Vállalkozásunk a 2008-as évben a HEFOP-3.4.1-08/1.-2008-06-0111/2.0 “Képzési program a Pozitron-Diagnosztika Egészségügyi Szolgáltató Kft-ben” program keretében munkaerő továbbképzést tartott. Sikeres képzési projektet valósított meg – idegen nyelvi, kommunikációs és egyéb szakmai területen.

Az Európai Unió által társ finanszírozott projekt.

Közreműködő szervezet: Esza Kht.

PET nyomjelzési technológia kifejlesztése liposzóma alapú gyógyszertranszport in vivo tanulmányozására

2013. januárjában a Pozitron-Diagnosztika Kft. két és fél éves pályázatot nyert a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjával közösen az Új Széchenyi Terv keretein belül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló kutatási-fejlesztési pályázaton KMR 12-2012-0155 számú, „PET nyomjelzési technológia kifejlesztése liposzóma alapú gyógyszertranszport in vivo tanulmányozására” címmel, 227.280.616 Ft értékben.

Jelen projektünkben egy olyan összefogást sikerült találnunk, mely biztosítja a kutatás és eljárás alkotás szakmai és infrastrukturális hátterét. A Pozitron-Diagnosztika Kft.több éves múltra tekint vissza a PET-CT radiofarmakonok fejlesztését tekintve, az MTA-TTK pedig a nanorészecskék kutatása területén rendelkezik több éves tapasztalattal.

A pályázat sikeres kivitelezése eredményeként létrejövő új technológia – a liposzómás gyógyszerkészítmények a világon elsőként kutatott utólagos, F-18 radioizotóppal történő jelölése – lehetőséget nyit az ilyen készítmények in-vivo gyógyszertranszportjának PET technikával történő tanulmányozására.

Kivitelezés ideje:
2013.01.01.-2015.04.30.

Kedvezményezett:
Pozitron-Diagnosztika Kft.,
Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont

Hiperhivatkozás:
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal• www.nkih.gov.hu

084-calendar
Jelentkezzen be vizsgálatainkra, szakrendeléseinkre online időpontfoglalónk segítségével!

Pácienseink véleménye

Kellemes Húsvéti
Ünnepeket kívánunk!