Helicobacter pylori kilégzési teszt

A helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó. Hazánkban a felnőttek helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti. Ez a baktérium a gyomor nyálkahártyában képes megtelepedni, ahol krónikus gyulladást, nyálkahártya sorvadást, fekélyt, vagy felmaródást okozhat, illetve tartós fennállás esetén szerepe lehet a gyomorrák kialakulásában. Ezek az elváltozások komoly felhasi, emésztési problémákat, fájdalmakat és fogyást okozhatnak.

Mikor szükséges a teszt elvégzése?

Hogyan történik a vizsálgat?

A Helicobacter vizsgálat során Önnek egy C14 karbamid kapszulát kell bő vízzel lenyelni. A bevétel után 10 percet kell várni, ezután egy légzési kártyába kell fújnia a kilélegzett levegőt 1-4 percen át, amíg a kártyán az indikátor színe meg nem változik. Ezután a kártyát át kell adni az asszisztensnek, aki azt a megfelelő módon a mérőkészülékbe helyezi, a páciens számára a vizsgálat befejeződött. Pár perc múlva a gép kiírja a vizsgálat eredményét.

Milyen előkészületeket igényel a vizsgálat?

  • A vizsgálat előtt egy hónappal nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmut tartalmú gyógyszerek szedése, illetve a vizsgálat előtt 1 héttel nem lehet savlekötő gyógyszereket alkalmazni. (A pontos lista a gyógyszerek megnevezésével innen letölthető)
  • A vizsgálatra 6 órás éhezés után kerülhet sor. A vizsgálatot megelőzően ugyanennyi ideig fogmosás, szájöblítés, mentolos cukorka, dohányzás, vízfogyasztás sem megengedett. 

A vizsgálat ellen javalt a következő esetekben:

  • Nem javasolt a vizsgálat terhes nők esetében
  • Nem javasolt olyan páciensek részére sem, akiknél a gyomor egy részét vagy egészét eltávolították
  • Nem ajánlott 18 éven aluliak számára, illetve szoptató nők esetében a vizsgálatot követő két nap a szoptatást fel kell függeszteni
  • Nem ajánlott a készítmény bármely hatóanyagával szembeni túlérzékenység esetében
  • Ha valószínűsíthető más gyomorfertőzés
  • Ha valamilyen antibiotikumot vagy bizmut tartalmú vegyületet fogyasztott az elmúlt egy hónapban

Milyen formában és mikor kapja meg a leletet?

Az asszisztens a kiértékelés után közli Önnel az eredményt. Gasztroenterológus szakorvosunk 24 órán belül validálja az eredményt, mely felkerül az EESZT rendszerbe, illetve eljuttatunk Önnek a megadott e-mail címre.

Intézetünkben lehetőség van gasztroenterológussal történő konzultációra pozitív eredmény, vagy egyéb panaszok esetén.

Időpontfoglalás