Diabetológia

A diabetológia a cukorháztartás zavaraival, illetve a cukorbetegség megelőzésével, kezelésével, valamint szövődményeivel foglalkozik.

A cukorbetegség (diabétesz) egyre többeket érintő népbetegség. A cukorbetegséget néma gyilkosnak is nevezik, mivel nem azonnal okoz tüneteket, néha akár évekig is lappangva rongálja szervezetünket. A diabétesz súlyos szövődményekkel is járhat (sajnos néha maga a szövődmény az első tünet!), ezért fontos az időben történő felismerése, cukorbetegség tudatos kiszűrése. Ha már a családban előfordult cukorbetegség, érdemes utána nézni, hogy fennáll-e öröklött hajlam, kialakult-e esetleg cukor anyagcsere zavara. A nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kismamák körében előfordulhat a terhességi cukorbetegségnek tartott szénhidrát anyagcsere zavar, ennek kiszűrése és kezelése rendkívül fontos. Az igazolt GDM (gesztációs diabétesz-terhességi cukorbetegség) folyamatos nyomon követése speciális kórházi centrumokban történik.

A cukorbetegség esetében megkülönböztetünk egymástól prediabéteszt (cukorbetegséget megelőző állapot, ahol a vércukorszint magasabb a normál értéknél), terhességi diabéteszt, valamint 1-es típusú diabéteszt, és 2-es típusú cukorbetegséget.

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között?

Az 1-es típusú diabétesz olyan autoimmun betegség, melynél az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Az inzulintermelő sejtek pusztulása inzulinhiányhoz vezet, ami a vércukorszint felborulását eredményezi a szervezetben. A betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel (inzulin pótlás injekció formájában, inzulinpumpa alkalmazása) azonban kordában tartható.

Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben található, béta-sejtek által termelt hormon, amely a cukor beépülését segíti elő a sejtekbe.

A 2-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint csökkentő hatását megfelelően érvényesíteni, azaz inzulinrezisztencia áll fenn. Az inzulinrezisztencia mögött az inzulin receptorok hibás működése áll. A 2-es típusú diabétesz a vércukorszint rendszeres ellenőrzése mellett kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással, megfelelő testmozgással, bizonyos esetekben gyógyszeres kezeléssel kiegészítve visszaszorítható.

Mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?

Szűrővizsgálat céljából 45 év alatt azon személyek:

• Akiknek 25 feletti a testtömeg indexe
• Magas vérnyomással, valamint emelkedett vérzsír szinttel rendelkezők

Az alábbi tünetek fennállása esetén:

• Állandó szomjúságérzet
• Gyakori vizeletürítés
• Fokozott éhségérzet
• Indokolatlan súlygyarapodás, illetve hirtelen fogyás a megfelelő táplálékbevitel ellenére
• Jelentős fáradékonyság
• Homályos látás
• Lassan gyógyuló sebek
• Gyakori bőrfertőzés, bőrgombásodás
• Nemi szervek környéki bőr viszketése, gyulladás

A diabetológiai vizsgálat során a diabetológus szakorvos részletesen kikérdezi a pácienst életmódjáról, étrendjéről, valamint étkezési szokásairól. A kórelőzményt és a beteg életmódját figyelembe véve további vizsgálatokra tesz javaslatot. A fizikális vizsgálatot követően kerül sor a kezelési lehetőségek megbeszélésére.

Szövődmények:

A cukorbetegség késői szövődményeit kisér- és nagyér-szövődményekre (diabéteszes mikroangiopátia és makroangiopátia) lehet felosztani.

  • A kisér-szövődmények a szemet (retinopátia), a vesét (nefropátia) és az idegrendszert (neuropátia) érinthetik. A kisér-szövődmények a cukorbetegségre kizárólagosan jellemzők, hosszabb betegségtartam után alakulhatnak ki.
  • A nagyér-szövődmények klinikai megjelenési formái azonosak azzal, amit általános érelmeszesedés (ateroszklerózis) esetén lehet megfigyelni. A nagyér-szövődményekhez vezető érelmeszesedés cukorbetegek esetében azonban fiatalabb életkorban, kiterjedtebb formában, a két nemet közel azonos gyakorisággal érintve fordul elő. A nagyér-szövődmények érinthetik az alsó végtagi ütőereket, a szív koszorúereit vagy az agyi ereket, alsó végtagi fekélyt, szívizomelhalást (szívizom-infarktust) vagy agyszövet-elhalást (stroke) okozva.

Intézetünkben az diabetológiai rendelésünk mellett endokrinológiai, kardiológiai és érsebészeti szakrendeléseinkkel, valamint labor diagnosztikával, UH diagnosztikával, Cardio-CT, CT és MR diagnosztikával és dietetikai tanácsadással várjuk betegeinket.

Pácienseinket Dr. Balázsovics Judit Andrea főorvos, belgyógyász, endokrinológus, diabetológus és nukleáris medicina szakorvos fogadja.

084-calendar
Jelentkezzen be vizsgálatainkra, online időpontfoglalónk segítségével!