PET-CT a prosztatarákban

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de már 50 éves korban is előfordulhat. A fiatalkori rák általában agresszívabb. Férfiak között az 5. leggyakoribb halálok a prosztatarák.

A PET/CT-vizsgálatok a daganatok képalkotó diagnosztikájában kivételes szerepet töltenek be, mivel különösen nagy kontraszttal képesek a különféle rákos megbetegedéseket megjeleníteni. A nagy kontrasztot a megfelelő nyomjelzőanyag biztosítja, amit a vizsgálathoz intravénásan beadnak. Ezek az anyagok semmiben sem hasonlítanak a CT vagy MRI vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagokhoz, mivel célzottan kötődnek a rákos sejtekhez. A prosztatarák kimutatására eddig nem állt rendelkezésre megfelelő nyomjelzőanyag a PET/CT-vizsgálatokhoz. Az eddig használt nyomjelzők (FDG, kolin) nem adtak kellő kontrasztot. A legutóbbi években felfedeztek egy olyan molekulát, ami több százszorosan fordul elő a prosztatarák sejteken, ez a prosztata specifikus membránantigén (PSMA). Az ehhez kötődő PET nyomjelzők eddig soha nem látott kontraszttal képesek kimutatni a prosztatarákot.

Magyarországon a 18F-JK-PSMA-7 nyomjelzővel csak a Pozitron Diagnosztika Kft. végez vizsgálatot, mivel a nyomjelzőanyagot saját laboratóriumában állítja elő és az alkalmazásához szükséges valamennyi törvényi előírást teljesítette.

A PSMA PET/CT-vizsgálat célja lehet:

  • A prosztatarák kimutatása a prosztatában gyanú esetén (emelkedett PSA a vérben).
  • Már diagnosztizált prosztatarák áttéteinek kimutatása, illetve más vizsgálattal áttétre gyanús eltérések megerősítése vagy kizárása.
  • Prosztatarák komplett kezelése (műtét – sugárterápia – hormonterápia) után fellépő PSA emelkedés esetén a helyi kiújulás vagy esetleges áttétek kimutatása. 
  • Ismerten áttétes prosztatarákban a kezelések hatásának lemérése.


Kórosan emelkedett PSA mellett a PSMA PET/CT segítségével elkerülhetők a feleslegesen ismételt biopsziák, ami betegek számára jelentős könnyebbséget jelent.

A kezelés megkezdése előtt végzett PSMA PET/CT-vizsgálat pontos útmutatást ad a műtét és sugárterápia közötti döntéshez, illetve azok megfelelő kivitelezéséhez.

A PSMA PET/CT-vizsgálatot ma már nagy számban végzik Európában, elsősorban Németországban, Ausztriában és Olaszországban (pl. csak Bolognában havonta több, mint 400 ilyen vizsgálatot végeznek) és az Egyesült Államokban is küszöbön áll széles körű bevezetése. A módszer az eddigi tudományos eredmények alapján maga mögé utasít minden korábban erre a célra használt orvosi képalkotó eljárást.

PSMA PET/CT-re állami terítéses vizsgálatra csak urológus szakorvos vagy onkológus szakorvos utalhatja be a beteget. A közfinanszírozott vizsgálat feltétele, hogy a szakorvos ún. Egyedi Méltányossági Engedélyt kérjen annak elvégzésére a NEAK-tól. Eddigi tapasztalataink alapján erre irányuló kérést még nem utasítottak el.

A vizsgálat magánfinanszírozás keretében is elérhető, ebben az esetben írásos szakorvosi javaslatot kérünk, de igény esetén ehhez szakorvosi konzultációt tudunk biztosítani, akár telefonon is.

Érdeklődés esetén keresse kollegáinkat, akik részletes felvilágosítással szolgálnak.

084-calendar
Jelentkezzen be vizsgálatainkra, online időpontfoglalónk segítségével!

Nukleáris medicina szakorvosaink

Dokumentumok

Lelet kiadása:

Átlagos leletezési idő 3-5 munkanap, azonban a lelet elkészülésének várható idejéről a helyszínen tájékoztatjuk.

Mellékhatás bejelentése

Amennyiben termékünkkel, vizsgálatunkkal kapcsolatosan tapasztalt mellékhatást kíván bejelenteni, az alábbi elérhetőségeket biztosítjuk az Ön számára:

E-mailben: mellekhatas@pet.hu
Telefonon: +36 30 977 5205

Baráthné Dr. Tóth Eszter minőségbiztosítási gyógyszerész

Mellékhatás írásbeli bejelentésekor kérjük adja meg nevét, elérhetőségét és a tapasztalt mellékhatást. A bejelentést követően kollégánk keresni fogja Önt.