ÉRSEBÉSZET

Az érsebészet az erek, elsődlegesen artériák és vénák megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik, pl: érszűkület, visszeresség, értágulatok, trombózis, és a mélyvénás trombózis utáni gondozás, cukorbetegség és a magas vérnyomás okozta érbetegségek. Az érrendszer problémái mindkét nemet érintik, azonban a vénás megbetegedések gyakrabban fordulnak elő nőknél, míg férfiaknál az artériás rendszert érintő érelmeszesedés a gyakoribb.

Mikor ajánlott az érsebészeti vizsgálat?

 • Amennyiben a nyaki ultrahang vizsgálaton igazolódott a nyaki artériák szűkülete.
 • Ha járáskor a comb felső-hátsó vagy a lábszár hátsó részén fokozódó fájdalmat érez, majd megállást követően csökken a fájdalom.
 • A lábakon tágult, kanyargós visszerek megjelenése esetén, ha estére duzzanat alakul ki a lábszár, boka környékén, nehézláb érzés esetén.
 • Esztétikai probléma esetén (a lábakon megjelenő hajszálvékony, ún. pókhálóvénák, illetve tágabb visszerek megjelenésekor).
 • Nyugalomban is jelentkező végtagfájdalom.
 • Sebesedés a végtagon.
 • Kéz- vagy lábizomerő gyengülés.
 • Szűrő jelleggel, ha a családban fordult elő örökletes szív- és érrendszeri megbetegedés. 

Első konzultáció:

 • anamnézis felvétele, előző orvosi dokumentáció átnézése
 • fizikális vizsgálat
 • Doppler vizsgálat
 • összefoglaló vélemény kialakítása, terápiás javaslat

A Pozitron Diagnosztika Központban lehetőség van teljes körű érsebészeti gondozásra, a labor vizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR), illetve az ún. scleroterápia elvégzésére. Az egyéb ambuláns beavatkozásokat, illetve az egy napos sebészeti beavatkozásokat a pácienssel való egyeztetés után más intézményben végezzük, a beavatkozások utáni gondozás az intézetünkben történik.

Scleroterápia:

A scleroterápiás kezelést minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg!

Az érsebész egy vékony tűvel megszúrja a tágult visszeret, és szklerotizáló anyagot juttat a vénába. A beadott anyag steril gyulladást okoz az érben, amely elindítja az érfal hegesedését. A kezelés után a lábra kompressziós hatású rugalmas pólya (fásli) kerül, amelyet két-három napig éjjel-nappal viselni kell, majd a következő két hétben naponta 5-10 percre le lehet venni. A véna falai a beadott injekció és a kompresszió hatására összetapadnak, az érszakasz kikerül a vérkeringésből, és általában fel is szívódik. Közvetlenül a kezelés után 20-30 percnyi séta javasolt. A beavatkozás után minimum négy hétig kerülendő a forró fürdő, szauna, napozás, illetve a szolárium. A scleroterápiás kezelés több alkalommal történhet. Egy alkalommal 2-4 ml hatóanyagot lehet beadni a páciensnek, amely nagyjából egy-két tenyérnyi terület ellátására elegendő. A szakszerű scleroterápiás kezelés után, megfelelő életmód és kompressziós harisnya viselése mellett, elkerülhető a visszerek kiújulása.

 

Dr. Németh Ákos

érsebész szakorvos

Kérjen időpontot!

Telefonon munkanapokon 8.00 és 18.00 óra között a +36 1 505 8888-as telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül!

A gyógyulás

a pontos diagnózissal kezdődik

Jelentkezzen be vizsgálatainkra online!
Regisztrációt követően közvetlenül tud időpontot foglalni új rendszerünkön keresztül!

KAPCSOLAT

1117 Budapest, Hunyadi János út 9-11.
Recepció, betegfelvétel, betegirányítás:
+36 1 505-8888
Tamáska Gizella - Ügyfélszolgálati vezető
110-es mellék | Mobil:  +36 30 229 46 49
Munkanapokon 8.00-tól 18.00-ig hívható.
Térkép

Pozitron-Diagnosztika Központ
Nagyvárad

www.petct.ro