Érsebészet

Az érsebészet az erek, elsődlegesen artériák és vénák megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik, pl: érszűkület, visszeresség, értágulatok, trombózis, és a mélyvénás trombózis utáni gondozás, cukorbetegség és a magas vérnyomás okozta érbetegségek. Az érrendszer problémái mindkét nemet érintik, azonban a vénás megbetegedések gyakrabban fordulnak elő nőknél, míg férfiaknál az artériás rendszert érintő érelmeszesedés a gyakoribb.

Mikor ajánlott az érsebészeti vizsgálat?

Első konzultáció

A Pozitron Diagnosztika Központban lehetőség van teljes körű érsebészeti gondozásra, a labor vizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR), illetve az ún. scleroterápia elvégzésére. Az egyéb ambuláns beavatkozásokat, illetve az egy napos sebészeti beavatkozásokat a pácienssel való egyeztetés után más intézményben végezzük, a beavatkozások utáni gondozás az intézetünkben történik.

Scleroterápia

A scleroterápiás kezelést minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg!

Az érsebész egy vékony tűvel megszúrja a tágult visszeret, és szklerotizáló anyagot juttat a vénába. A beadott anyag steril gyulladást okoz az érben, amely elindítja az érfal hegesedését. A kezelés után a lábra kompressziós hatású rugalmas pólya (fásli) kerül, amelyet két-három napig éjjel-nappal viselni kell, majd a következő két hétben naponta 5-10 percre le lehet venni. A véna falai a beadott injekció és a kompresszió hatására összetapadnak, az érszakasz kikerül a vérkeringésből, és általában fel is szívódik. Közvetlenül a kezelés után 20-30 percnyi séta javasolt. A beavatkozás után minimum négy hétig kerülendő a forró fürdő, szauna, napozás, illetve a szolárium. A scleroterápiás kezelés több alkalommal történhet. Egy alkalommal 2-4 ml hatóanyagot lehet beadni a páciensnek, amely nagyjából egy-két tenyérnyi terület ellátására elegendő. A szakszerű scleroterápiás kezelés után, megfelelő életmód és kompressziós harisnya viselése mellett, elkerülhető a visszerek kiújulása.

Időpontfoglalás

Lelet kiadása:

Közvetlenül a vizsgálatot követően történik.

Dokumentumok