ASPIRÁCIÓS CITOLÓGIA

A szakemberek létfontosságú adatokhoz juthatnak az aspirációs citológia vizsgálattal, amivel a kezelés is sokkal hatékonyabb, gyorsabb és pontosabb lehet.

Központunkban már ultrahang vezérelt vékonytű biopszia (mintavétel) elvégzésére is van lehetőség, amennyiben Önnek arra szakorvosi javaslata van, illetve ha leletei alapján szükségesnek ítélik annak elvégzését.  A levett mintát egy patológus szakorvos értékeli ki a lehető legrövidebb időn belül.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat gyors, pontos, csak egy apró tűszúrás miatti fájdalommal jár.

Az ultrahang-vezérelt vékonytű mintavétel (aspirációs citológia), minden esetben a szakorvos előzetes jóváhagyásával, és kérésére történik, hiszen megelőzi azt valamilyen szakorvosi, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat.

A mintavétel ultrahang segítségével történik, mely során egy vékony tűt vezetnek az adott területbe, és mintát vesznek. A folyamat különösebb előkészületeket nem igényel, és a szakápolásra sincsen szükség. A mintavétel előtt fertőtlenítik, illetve érzéstelenítik a vizsgálandó területet, a vékony tűt a gyanús képletbe vezetik. A szúrás minimális kellemetlenséggel járhat, amely viszonylag rövid ideig tart. Előfordulhat, hogy az adott terület még néhány napig érzékeny lesz, ez a beavatkozás velejárója. A levett mintát egy erre kifejlesztett üveglapra helyezik, fixálják. Ezt a mintát fogja a patológus szakorvos vizsgálni. A mintavétel után a páciensnek semmilyen különösebb teendője sincs, végezheti a napi megszokott dolgait.

A szakemberek létfontosságú adatokhoz juthatnak az aspirációs citológia vizsgálattal, amivel a kezelés is sokkal hatékonyabb, gyorsabb és pontosabb lehet.

A citológiai lelet 48 órán belül elkészül. A vizsgálatot radiológus és citopatológus szakorvos együtt végzi, ami az értékelésre alkalmatlan minták számát jelentősen csökkenti

A vizsgálat az alábbi elváltozások esetén alkalmazható:

  • emlő daganat gyanúja
  • pajzsmirigy göbök
  • hasnyálmirigy daganat gyanúja
  • nyirokcsomókat érintő esetleges daganatok gyanúja
  • máj térfoglaló folyamatai esetén

Milyen esetekben NEM ajánlott a vizsgálat:

  • vastagbélrák
  • tüdőrák gyanúja esetén
  • húgyhólyag tumor gyanúja esetén

 

Kérjen időpontot!

Telefonon munkanapokon 8.00 és 18.00 óra között a +36 1 505 8888-as telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül!

betegtájékoztató

vékonytű aspirációs citológia vizsgálathoz

betegtájékoztató

vastagtű aspirációs citológia vizsgálathoz

A gyógyulás

a pontos diagnózissal kezdődik

Jelentkezzen be vizsgálatainkra online,
vagy hívja a  +36 1 505 8888-as telefonszámot!

12 + 2 =