Aspirációs citológia

Központunkban lehetőség van patológus és radiológus szakorvos által együttesen asszisztált vékonytű mintavételre a gyanús területről, melynek lelete néhány napon belül elkészül.

A különböző képalkotó vizsgálatok során diagnosztizált kóros eltérések pontosabb tisztázására bizonyos esetekben szükség lehet mintavételre. A patológus szakorvos által adott diagnózis alapvetően befolyásolja a későbbi terápiás tervezést, hiszen a jó- és rosszindulatú daganatok, illetve gyulladások elkülönítésében ez legpontosabb módszer.

A vizsgálat gyors, pontos, csak a tűszúrás okozta mérsékelt fájdalommal jár.

A mintavétel minden esetben ultrahang vezérléssel történik, szakorvos előzetes jóváhagyásával, és kérésére, megelőző diagnosztikai (mammográfia, UH, CT, MR) vizsgálat alapján.

Az aspiráció során vékony tűvel, vákuumos módszerrel történik a diagnózishoz szükséges sejtek kiszívása. A beavatkozás különösebb előkészületet nem igényel, utána a páciens hazamehet.

A szúrás minimális kellemetlenséggel jár, amely viszonylag rövid ideig tart. Előfordulhat, hogy az adott terület minimálisan bevérzik és még néhány napig érzékeny lesz.

A vizsgálat az alábbi területeken alkalmazható:

  • emlő
  • pajzsmirigy
  • bőrfelszínhez közeli nyirokcsomók, illetve egyéb felületes elváltozások

Központunkban testüregi (mellkasi, hasi szervek) mintavételt nem végzünk.

Kérjen időpontot!

A bejelentkezés a mintavételre kizárólag telefonon vagy e-mailben lehetséges.
Tel.: +36 1 505 8888
E-mail: info@pet.hu 

A mintavételek időpontja 2 hetente csütörtökönként, a megadott időpont tájékoztató jellegű, rövidebb várakozás előfordulhat, kérjük szíves megértésüket!