TÜDŐSZŰRÉS CT-VEL

A tüdő-CT akár a 2-3 mm-es elváltozásokat is kimutatja, míg a mellkasröntgennel a 15 mm-es gócok is rejtve maradhatnak! A vizsgálattal a rosszindulatú elváltozások már korai stádiumban is kimutathatók!

A vizsgálat

A tüdőszűrés során készülő, hagyományos mellkasi röntgen vizsgálatoknál a tüdő egy része korlátozottan vizsgálható, mert a rávetülő anatómiai képletek (pl. rekeszizom, szív és nagyerek) nehezítik a megítélést.

Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálat során, speciális protokoll segítségével, egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékony rétegű metszeti képek készíthetők, így a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők.

A vizsgálat kiemelten ajánlott

Tekintettel az alacsony dózisú CT és a hagyományos mellkas röntgen sugárterhelése közötti szignifikáns különbségre, a CT-vel történő szűrővizsgálat elsősorban, az alábbi esetekben ajánlott:

E

35 év felettieknek, akik már több mint 15 éve dohányoznak

E

Akik, a dohányzásról 15 éven belül szoktak le

E

Passzív dohányosoknak

E

Daganatos családi anamnesisű pácienseknek

E

Azoknak, akik fokozott porártalomnak, légszennyezettségnek vannak kitéve

A vizsgálat után

A leletet a páciens számára 3 munkanapon belül készítjük el.

A vizsgálatot 35 éves kor alatt csak orvosi beutalóval végezzük.
35 éves kor felett beutaló nem szükséges.

Szolgáltatás ára

15.000 Ft

Kérjen időpontot!

Telefonon munkanapokon 8.00 és 18.00 óra között a +36 1 505 8888-as telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül!

Ingyenes parkolás

az intézmény udvarán

Online bejelentkezés

Bejelentkezéshez töltse ki az űrlapot!

Az online bejelentkezéshez töltse ki az űrlapot, majd válassza ki a kívánt fizetési módot!

Biztonságos SSL bankkártyás fizetés

A bankkártya adatait nem ismerjük és nem is tároljuk. Az itt megadott bankkártya adatok egy titkosított csatornán keresztül, kódoltan továbbítjuk a bankfióknak.
t

Kérdése lenne? Írjon nekünk!

Ha felmerült Önben bármilyen kérdés, amire ezen az oldalon nem kapott választ, akkor írjon nekünk e-mailt az info@pet.hu e-mail címre vagy hívjon minket a +36 1 505 8888-as telefonszámon. Örömmel segítünk Önnek.
Milyen gyakorisággal ajánlott a vizsgálat?
A fokozott rizikójú páciensek esetében évente javasolt. Amennyiben a CT kóros eltérést jelez, annak további tisztázását – mérettől függően – néhány hónapos kontroll CT, PET-CT, vagy mintavétel segítheti. Fontos megjegyezni, hogy a tüdőben véletlenszerűen talált gócok legnagyobb hányada kisméretű, jóindulatú elváltozás.
Mekkora sugárterheléssel jár a vizsgálat?
A Pozitron-Diagnosztika Központban a speciális, egyénre szabott vizsgálati protokollal elvégzett alacsony dózisú tüdő-CT sugárterhelése testalkattól függően átlagosan 1-1.5 mSv, összehasonlításképp a valamennyiünket érintő éves háttérsugárzás ~2.4 mSv.