PET-CT VIZSGÁLAT FDG-VEL

A PET hatékonyan kimutatja a leggyakoribb rákbetegségek, a szívbetegség és az olyan idegrendszeri rendellenességek, mint például az Alzheimer-kór forrását

A PET-CT vizsgálat a már széles körben elterjedt CT (computer tomográfia) vizsgálat és az utóbbi másfél évtizedben teret nyerő PET (pozitron emissziós tomográfia) eljárás ötvözéséből született. A módszernek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége.

Különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben a szervek anatómiáján (alaki elváltozásain) felül a szövetek anyagcseréjéről is információkat biztosít.

Mivel a daganatok kialakulása során az anyagcsere megváltozása jellemzően megelőzi az anatómiai elváltozásokat, így ezzel a módszerrel a rosszindulatú daganatos elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatóak, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal. 

A PET-CT vizsgálattal a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat.

Hogyan kell a PET-CT vizsgálatra készülni?

E

A vizsgálat előtt legalább 6 órával már ne étkezzen, vizet azonban kérjük fogyasszon bőségesen (kb. 1 litert a vizsgálatot megelőző két órában)!

E

A vércukor-szint a vizsgálat időpontjában 11 mmol/l (198 mg/dl) érték alatt kell legyen!

E

Gyógyszereit az előírt módon vegye be!

E

Amennyiben Ön cukorbeteg,

bejelentkezés alkalmával feltétlenül közölje munkatársunkkal! Kérjük, hogy a vizsgálatot megelőző 48 órában metformin tartalmú gyógyszer szedését függessze fel. Egyéb gyógyszereit a szokásos módon kell bevennie – az inzulint is a szokásos módon adagolja. A vizsgálat előtt kérjük 6 órán belül ne étkezzen és ebben az időszakban INZULINT SE ADJON BE. A megfelelő időpont kiválasztásáért kérje munkatársunk segítségét!
E

Ha Ön terhes vagy terhes lehet, esetleg szoptat, kérjük jelezze kezelőorvosának és bejelentkezéskor központunk munkatársainak!

E

Kerülje az erős fizikai megterheléssel járó tevékenységet a vizsgálatot megelőző 72 órában!

E

A PET/CT-vizsgálatra gyermek, vagy terhes nő lehetőleg ne kísérje el!

E

Az Önnel előzőleg egyeztetett időpontban pontosan jelenjen meg!

E

A vizsgálatra hozza magával korábbi vizsgálati leleteit, megelőző CT- és MR-vizsgálatokat tartalmazó CD-/DVD-lemezek!

E

A vizsgálati időponttal kapcsolatos bármilyen változtatási kérelmet csak írásban áll módunkban elfogadni, legkésőbb 3 nappal a kiadott vizsgálati időpont előtt!

E

Ékszereit, értékes tárgyait lehetőleg ne hozza magával a vizsgálatra!

A vizsgálati időponttal kapcsolatos bármilyen változtatási kérelmet csak írásban áll módunkban elfogadni, legkésőbb 3 nappal a kiadott vizsgálati időpont előtt!

PET/CT vizsgálat menete

Az előre egyeztetett időpontban, konzultációt követően, először az ujjbegyből vett vércsepp alapján ellenőrizzük a vércukor-szintet. Amennyiben a mért érték 11 mmol/l (198mg/dl) alatt van, a nyomjelző-anyag intravénás injektálása következik.

Ezután a PET/CT vizsgálat kezdetéig (kb. 1 óra) Önnek egy erre a célra kialakított helyiségben kell tartózkodnia. Itt kényelmes relaxáló fotelben pihenhet. Beszélni, olvasni, vagy izommunkát igénylő tevékenységet végezni nem szabad, mert ez csökkentheti a vizsgálat érzékenységét. A váróban televízió áll rendelkezésre az idő kellemesebb eltöltéséhez.

Az alkalmazott, és az Ön által elfogyasztott kontrasztanyag nem jelent semmilyen kockázatot Önre nézve. Kérjük a folyadékot kis adagokban, lassan fogyassza, ellenkező esetben hányingert, hányást okozhat. Mellékhatásként hasmenés léphet fel. A PET/CT vizsgálat során intravénás CT kontrasztanyagot nem adunk.

A PET/CT vizsgálat időtartama változó (átlagosan kb. 15-20 perc egész test-vizsgálat esetén, ez idő alatt mozdulatlanul kell feküdni. Az egész test vizsgálat a koponyaalaptól a combtőig tartó leképzést jelenti. Az alsó végtagok vizsgálatára csak indokolt esetben (pl.: ott kialakult melanoma, sarcoma) kerül sor. A vizsgálat alatt az Ön állapotát végig figyelemmel kíséri a PET/CT berendezést kezelő munkatársunk (operátor), egyrészt kamerákon keresztül, másrészt a vizsgálót a vezérlőtől elválasztó ablakon át szemmel is. A PET/CT kamerába épített mikrofon/hangszóró rendszeren át Ön mindvégig kapcsolatot tarthat az operátorral és jelezheti, ha bármilyen kellemetlenséget tapasztal.

A PET/CT kamera vizsgáló-gyűrűje miatt bezártság-érzéstől nem kell tartani. A vizsgálat során számottevő zajterhelés nincsen. A karokat a vizsgálattól függően a test mellett, vagy a fej felett kell tartani. Utóbbi esetben a karokban múló zsibbadás jelentkezhet.

A vizsgálatot követően a normál napi élet, aktivitás folytatható. Az Önnel együtt élő kisgyermekek és terhes anyák maximális védelme érdekében ajánlatos, hogy a nyomjelző-anyag beadásától számítva 20 órán belül a velük való közvetlen testi kapcsolatot (együtt alvás, ölbe-vevés) kerülje. Ugyancsak ajánlott a vizsgálatot követően a bőséges folyadékfogyasztás, annak érdekében, hogy a vizelettel kiválasztódó nyomjelző-anyag minél gyorsabb kiürülését elősegítse.

NEAK finanszírozás

Központunkban a PET-CT vizsgálatok az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott módon is igénybe vehetők.

A vizsgálatkérés feltételei:

A PET-CT vizsgálatot kizárólag klinikai onkológus, hematológus, idegsebész, valamint neurológus szakorvos tehet javaslatot, külön jogszabály szerinti indikáció esetén kérheti a páciensek részére, ezért minden esetben konzultáljon kezelőorvosával a vizsgálat igénybe vételének lehetőségéről.

Az NEAK által finanszírozott PET-CT vizsgálat csak bizonyos betegségtípusok esetében, úgynevezett indikációs lista alapján vehető igénybe.

A Pozitron-Diagnosztika Központba kért és a PET Bizottságok által pozitívan elbírált vizsgálatkéréseket a lehető legrövidebb időn belül igyekszünk elvégezni.

Egészségpénztári finanszírozás

A PET-CT vizsgálat 5% kedvezménnyel vehető igénybe egészségpénztári tagsággal!

A Pozitron-Diagnosztika Központban a PET-CT vizsgálat finanszírozható egészségpénztárakon keresztül, melynek tagja maga a páciens, vagy közeli családtagja. Ha Ön még nem tagja egészségpénztárnak, akkor az elérhető kedvezmény érdekében, beléphet egy Ön által kiválasztott pénztárba.

Az egészségpénztári finanszírozással kapcsolatban további információkért kérjük, forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Magánfinanszírozás

A PET-CT rákdiagnosztikai vizsgálat önköltséges formában is igénybe vehető, amennyiben megelőzés céljából kéri, vagy ha olyan onkológiai probléma gyanúja merül fel Önnél, mely PET-CT indikációk közé tartozik, de a NEAK nem finanszírozza a vizsgálatot. A vizsgálatot minden esetben orvosi konzultáció előzi meg.

Érdeklődés, bejelentkezés vizsgálatra

Amennyiben PET/CT vizsgálat iránt érdeklődik, vagy szeretne bejelentkezni, kérjük az info@pet.hu email címre pár mondatban írja le a vizsgálatkérés okát, adja meg telefonos elérhetőségét, kollégáink visszahívják Önt!

Nukleáris medicina szakorvosaink

Dr. Szakáll Szabolcs PhD

Fejlesztési igazgató, nukleáris medicina szakorvos

Dr. med. habil. Lengyel Zsolt

nukleáris medicina szakorvos

Dr. Kajáry Kornélia PhD

Orvos igazgató helyettes, főorvos
nukleáris medicina szakorvos

Dr. Lázár Máté

főorvos,
nukleáris medicina szakorvos

Dr. Galgóczy Hajna

radiológus főorvos

PET-CT Beteg tájékoztató

A PET-CT beteg tájékoztató részletesen tartalmazza az információkat!

40 év alatti PET-CT Beteg tájékoztató

A PET-CT beteg tájékoztató részletesen tartalmazza az információkat!