PET-CT VIZSGÁLAT

A PET hatékonyan kimutatja a leggyakoribb rákbetegségek, a szívbetegség és az olyan idegrendszeri rendellenességek, mint például az Alzheimer-kór forrását

A vizsgálat

A PET-CT vizsgálat a már széles körben elterjedt CT (computer tomográfia) vizsgálat és az utóbbi másfél évtizedben teret nyerő PET (pozitron emissziós tomográfia) eljárás ötvözéséből született. A módszernek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége.

Különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben a szervek anatómiáján (alaki elváltozásain) felül a szövetek anyagcseréjéről is információkat biztosít.

Mivel a daganatok kialakulása során az anyagcsere megváltozása jellemzően megelőzi az anatómiai elváltozásokat, így ezzel a módszerrel a rosszindulatú daganatos elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatóak, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal. 

A PET-CT vizsgálattal a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat.

Hogyan kell a PET-CT vizsgálatra készülni?

E

ÉTKEZÉS

A vizsgálat előtt éhgyomri állapot, 6 órás éhezés szükséges, de a megfelelő hidráltságra törekedni kell (buborékmentes ásványvíz fogyasztása), mivel ez gyorsítja az FDG kiürülését a szervezetből. Ritkán, betegtől függően az izomtónus és a szorongás csökkentésére 0,25- 0,5 mg-os Frontin (alprazolam) tabletta adására lehet szükség, ezt követően 12 órán belül a vizsgált személy gépjárművet nem vezethet.
E

SZOPTATÁS

A vizsgálatnak ellenjavallata nincs. A szoptatás nem zárja ki a vizsgálat elvégzését, de mindenféleképp javasolt 24 órával az injektálást követően az emlők kifejése, ezt követően a szoptatást folytatni lehet.
E

CUKORBETEGSÉG

Törekedni kell arra, hogy a vércukor koncentráció a vizsgálat kezdetekor lehetőleg a referencia tartományban, de mindenképpen 8 mmol/l alatt legyen, ugyanis magasabb vércukorszint esetén a vizsgálatot, a megváltozott glükóz metabolizmus mintázat miatt, a nemzetközi irányelveknek megfelelően, nem végezzük el.

Az antidiabetikumok és az inzulin adagolása is szokásos módon kell, hogy történjen, azonban inzulin beadása és a vizsgálat között legalább négy óra várakozás szükséges az inzulinhatás vizsgálat értékelhetőségét negatív módon befolyásoló hatásának elkerülésére. A metformin adagolását sem kell a kontrasztos CT vizsgálatnál megszokott módon felfüggeszteni, mivel a vizsgálat során nincs iv. kontrasztanyag használat, ilyen módon a metformin és kontrasztanyag együttadása következtében kialakuló nefropátia sem fenyeget. Munkatársaink a cukorbetegek vizsgálatát igyekeznek célszerűen a reggeli órákra időzíteni.

Veseelégtelenség a képek értékelését megnehezíti, de a vizsgálatot nem zárja ki. A beadott radiofarmakon (FDG) molárisan nagyon kis anyagmennyiséget jelent.

E

FDG

Az intravénásan beadott FDG aktivitása általában 5-10 mCi (185-370 MBq) felnőttekben. A vizsgált személynek az FDG-injektálás időpontjától kezdve ingerszegény helyiségben kell pihennie. A képek felvétele általában 60-90 perccel a radiofarmakon beadása után kezdődik, és 15-30 percet vesz igénybe.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A Poziton-Diagnosztika Központba érkezve munkatársunk kellemes, megnyugtató környezetben fogadja Önt, majd egy orvosi konzultációt követően vénás injekció formájában kapja meg a PET vizsgálathoz szükséges nyomjelző anyagot. A beadás után egy különálló helyiségben egy órát szükséges nyugalomban eltöltenie, miközben a nyomjelző-anyag eloszlik a szervezetében.

A vizsgálat során háton fekve, lassan áthalad a PET/CT gyűrűjén, mialatt Ön mindvégig kapcsolatot tarthat az operátorral és jelezheti, ha bármilyen kellemetlenséget tapasztal. A vizsgálat 15-20 percet vesz igénybe. A PET/CT vizsgálat teljesen fájdalommentes, semmiféle kellemetlenséggel nem jár. A berendezés zajtalan, nem okoz bezártság-érzetet.

Intézményünk elhagyása után a normál napi élet, aktivitás folytatható. A vizsgálat során nyert képeket radiológus és nukleáris medicina szakorvos tekinti át és véleményezi.

NEAK finanszírozás

Központunkban a PET-CT vizsgálatok az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott módon is igénybe vehetők.

A vizsgálatkérés feltételei:

A PET-CT vizsgálatot kizárólag klinikai onkológus, hematológus, idegsebész, valamint neurológus szakorvos tehet javaslatot, külön jogszabály szerinti indikáció esetén kérheti a páciensek részére, ezért minden esetben konzultáljon kezelőorvosával a vizsgálat igénybe vételének lehetőségéről.

Az NEAK által finanszírozott PET-CT vizsgálat csak bizonyos betegségtípusok esetében, úgynevezett indikációs lista alapján vehető igénybe.

A benyújtott vizsgálati igényeket minden esetben a területileg illetékes PET Bizottságok bírálják el, jellemzően heti rendszerességgel. Azokkal a páciensekkel, akik kérvényét a bizottság pozitívan bírálta el, a vizsgálatot végző központ veszti fel a kapcsolatot időpont egyeztetés céljából.

A Pozitron-Diagnosztika Központba kért és a PET Bizottságok által pozitívan elbírált vizsgálatkéréseket a lehető legrövidebb időn belül igyekszünk elvégezni.

Egészségpénztári finanszírozás

A PET-CT vizsgálat 5% kedvezménnyel vehető igénybe egészségpénztári tagsággal!

A Pozitron-Diagnosztika Központban a PET-CT vizsgálat finanszírozható egészségpénztárakon keresztül, melynek tagja maga a páciens, vagy közeli családtagja. Ha Ön még nem tagja egészségpénztárnak, akkor az elérhető kedvezmény érdekében, beléphet egy Ön által kiválasztott pénztárba.

Az egészségpénztári finanszírozással kapcsolatban további információkért kérjük, forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Magánfinanszírozás

A PET-CT rákdiagnosztikai vizsgálat önköltséges formában is igénybe vehető, amennyiben megelőzés céljából kéri, vagy ha olyan onkológiai probléma gyanúja merül fel Önnél, mely PET-CT indikációk közé tartozik, de az NEAK nem finanszírozza a vizsgálatot.

i

PET-CT Beteg tájékoztató

A PET-CT beteg tájékoztató részletesen tartalmazza az információkat!
Nukleáris medicina szakorvosaink

Dr. Szakáll Szabolcs PhD

Orvos igazgató, nukleáris medicina szakorvos

Dr. med. habil. Lengyel Zsolt

nukleáris medicina szakorvos

Dr. Kajáry Kornélia PhD

Orvos igazgató helyettes, főorvos
nukleáris medicina szakorvos

Dr. Lázár Máté

főorvos,
nukleáris medicina szakorvos

Dr. Németh Andrea

főorvos, nukleáris medicina szakorvos,
radiológus szakorvos

Dr. Szekeres Sarolta

nukleáris medicina szakorvos,

Vizsgálat ára

250.000 Ft

Kérjen időpontot!

Telefonon munkanapokon 8.00 és 18.00 óra között a +36 1 505 8888-as telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül!

Alapítványi támogatás

PET-CT vizsgálatok rászorulók számára 25%-os alapítványi támogatással.

A rászorulók számára igyekszik segítséget nyújtani a Pozitron-Diagnosztika Közhasznú Alapítvány felajánlása.

Ennek köszönhetően a pályázóknak a Pozitron-Diagnosztika Központban végzett PET-CT vizsgálatok 250.000 Ft-os díjából csak 187.500 Ft-ot kell kifizetni. 

A gyógyulás

a pontos diagnózissal kezdődik

Jelentkezzen be vizsgálatainkra online,
vagy hívja a  +36 1 505 8888-as telefonszámot!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy CT vizsgálatainkra orvosi beutaló vagy ajánlás szükséges!