MR VIZSGÁLAT

Napjainkra a képalkotó diagnosztika hatalmas ismeretanyagot igénylő tudományággá vált. A pontosabb diagnózis érdekében a Pozitron Diagnosztika Központban, (például ízületi, neurológiai, emlő, illetve onkológiai MR vizsgálatoknál) az adott területekkel kiemelten foglalkozó, ún. subspecialista radiológus szakorvosok végzik a leletezést. Ők az egyes területek magasan képzett szakemberei, hiszen a pontos radiológiai lelet elengedhetetlen feltétele a kezelőorvos által választandó gyógyítási stratégia tervezéséhez.

Közfinanszírozott CT és MR vizsgálatok

MI AZ MR ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?

Az MR, azaz mágneses rezonancia, olyan diagnosztikai képalkotó eljárás, mely  a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket a vizsgált területről. A készülék által létrehozott mágneses térben a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletgazdag, nagy felbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

A Pozitron-Diagnosztika Központban mostantól lehetősége van MR vizsgálat elvégeztetésére is, egy Siemens Magnetom Essenza típusú 1,5 Teslás 60 cm átmérőjű, zárt MR berendezéssel. Magyarországon leggyakrabban 0.5-1.5 Tesla erősségű MR gépeket alkalmaznak. A mágnes erőssége nagyban befolyásolja a felvételek minőségét, minél erősebb, annál nagyobb a garancia a jó minőségű, élesebb képek elkészítésére a vizsgált szervekről és szövetekről.

MIKOR SZÜKSÉGES MR VIZSGÁLAT?

Az MR vizsgálat, – melynek nincsen az emberi szervezetre káros hatása -, precíz képet ad a vizsgált területről, szervről, így elősegítve a pontos diagnózis felállítását.

Lágyrészek (izmok, inak, erek, zsírszövet, kötőszövet) vizsgálatára kiválóan alkalmas. Az agy, illetve gerincvelő problémáinak feltárására, stroke, szív- és érproblémák, trombózis diagnosztizálására, a gerinc (nyaki, háti, lumbális) és az ízületek, a has- és kismedence, illetve az emlő és a nyaki lágyrészek vizsgálatára is ajánlott.

Mágneses rezonancia vizsgálat olyan esetekben javasolt, amikor a CT vizsgálat nagyobb kockázattal jár:  így fiatalok, terhesség, vagy korábbi gyakori sugárterhelés esetén. Mindemellett, ha nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani más képalkotó diagnosztikával (ultrahang, röntgen, CT), gyakran alkalmaznak MR vizsgálatot.

ÍZÜLETI MR

Az ízületi MR vizsgálatok segítségével pontos kép nyerhető az ízületet alkotó porcfelszínek, szalagok és a környező izmok, inak állapotáról.

A baleset, vagy gyulladás okozta, illetve az ízületi „elhasználódásából” adódó megbetegedések pontosan diagnosztizálhatók, segítséget adva az ortopéd szakorvosok terápiás javaslatához.
Az ízületi MR vizsgálat eredményétől függően, esetenként elkerülhetők bizonyos műtéti beavatkozások (pl. artroszkópia) és az ezzel időnként együtt járó szövődmények.

A Pozitronban az ízületi diagnosztikában nemzetközi gyakorlattal rendelkező radiológus specialista értékeli a felvételeket.

MI A KÜLÖNBSÉG A CT ÉS AZ MR VIZSGÁLAT KÖZÖTT?

Az MRI vizsgálat egy mágneses magrezonancián alapuló eljárás, a CT pedig egy továbbfejlesztett röntgen berendezés. Részletes összehasonlítást itt talál.

HOGYAN KÉSZÜLJEK FEL A VIZSGÁLATRA?

A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. Ugyanakkor, ha kontrasztanyagos MR vizsgálatra kerül sor, fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 6 órával már ne fogyasszon ételt, csak vizet igyon.

A kontrasztanyagos vizsgálat elvégzéséhez 1 hónapnál nem régebbi vesefunkció laborlelet szükséges, mely a vesék működését mutató kreatinin és karbamid szint vizsgálatát is tartalmazza.

A vizsgálatot megelőzően, az időpontfoglaláskor kollégánk részletesen kikérdezi Önt a szervezetében esetlegesen előforduló fémről és egyéb, a vizsgálatot befolyásoló körülményről, illetve pontos tájékoztatást ad a vizsgálathoz szükséges dokumentumokkal (pl. orvosi javaslat) kapcsolatban.

MIKOR SZÜKSÉGES KONTRASZTANYAG ADÁSA?

A kontrasztanyag egy paramagnetikus (az gép számára látható anyag), gyógyszernek minősülő vegyület, melyet közvetlenül a vénába kell beadni. A kontrasztanyagot testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiségben kell adagolni, ennek segítségével könnyebben láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról. Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli –úgy nevezett natív – vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben kezelőorvosa, radiológusa határozza meg.

A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy a vizsgálat elvégzésekor megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzen. Ezt akár egy friss laboratóriumi lelettel is lehet igazolni, de lehetőség van a helyszínen egy kreatinin gyorsteszt, elvégzésére is, mely vénás vérvétellel történik.

MIK A VIZSGÁLAT ELŐNYEI?

E

Teljesen fájdalommentes

E

Nem jár sugárterheléssel, hiszen mágneses rezonancia alapú

E

Semmiféle hosszú távú káros hatása nincs a szervezetre

E

Szűrővizsgálatként is alkalmazható

E

Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül

Van-e kockázat az MR A VIZSGÁLATnak?

E

A terhesség első trimeszterében elővigyázatosságból nem végezzük el a vizsgálatot (bár a tudomány jelen állása szerint a mágneses rezonancia nem veszélyezteti a magzatot sem)

E

Az MR vizsgálatnak nincs káros hatása az emberi szövetekre

E

A kontrasztanyag okozhat kisebb allergiás reakciót, mely rendkívül ritka és jól kezelhető. Az ilyen jellegű kockázat mérséklésére minden páciensünk előzetesen kérdőívet tölt ki, mely felméri az általános egészségi állapotot. Az operátor ez alapján határozza meg, hogy a vizsgálat elvégezhető-e.

Leletező orvosaink

Dr. Manninger Sándor Péter

főorvos, radiológus szakorvos

Dr. Pintér Judit

radiológus szakorvos

 

Dr. Hetényi Szabolcs

Dr. Gyuricza István

Dr. Solymosi Diána

Dr. Pozsár Kinga

Dr. Unger Zsuzsanna

Dr. Fejér Bence

Kérjen időpontot!

Telefonon munkanapokon 8.00 és 18.00 óra között a +36 1 505 8888-as telefonszámon, vagy időpontfoglaló rendszerünkön keresztül!

VAN MELLÉKHATÁSA A VIZSGÁLATNAK?

Az esetleges kontrasztanyag okozta allergiás reakción kívül a vizsgálatnak nincs mellékhatása. Allergiás reakció a kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakulhat ki, ezért rosszullét esetén azonnal jelezze azt a vizsgálatot végző operátornak. Személyzetünk képzett és felszerelt az ilyen jellegű mellékhatások kezelésére.

MIKOR NEM VÉGEZHETŐ EL A VIZSGÁLAT?

Amennyiben Ön pacemakerrel rendelkezik, nincs lehetőség a vizsgálat elvégzésére az életveszélyes kockázat miatt.

Ha korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak szervezetében (csavarok, kapcsok, beépített hallókészülékek, szívbillentyűk) kérjük, szintén jelezze kollégánknak, hogy mérlegelhesse az esetleges kockázatokat. 2000 óta kizárólag olyan fémeket használnak beültetésnél illetve műtéteknél, melyekkel a mágneses rezonancia vizsgálatok is biztonságosan elvégezhetőek.

MIKOR VÁRHATÓ EREDMÉNY?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap alatt készül el.

A gyógyulás

a pontos diagnózissal kezdődik

Jelentkezzen be vizsgálatainkra online!
Regisztrációt követően közvetlenül tud időpontot foglalni új rendszerünkön keresztül!

KAPCSOLAT

1117 Budapest, Hunyadi János út 9-11.
Recepció, betegfelvétel, betegirányítás:
+36 1 505-8888 | Mobil: +36 30 611 61 62
Tamáska Gizella - Ügyfélszolgálati vezető
110-es mellék | Mobil:  +36 30 229 46 49
Munkanapokon 8.00-tól 18.00-ig hívható.
Térkép

Pozitron-Diagnosztika Központ
Nagyvárad

www.petct.ro