ALLERGOLÓGIA

Az allergológia az orvostudomány allergiás betegségek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó ága. Az allergia túlérzékenységet jelent: az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük: például a pollen, állati szőrök, atka, penész spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb. Az allergének a szervezetbe különböző módon juthatnak be: a légutakon, a bőrön és a tápcsatornán keresztül.

Szakrendelésünk 2021. január 29-től újra elérhető!

Mikor ajánlott az allergológiai vizsgálat?

 • Nehézlégzés, orrfolyás, szénanáthás tünetek esetén
 • Nem múló vagy visszatérő csalánkiütések, bőrelváltozások esetén
 • Rendszeres tüsszögési roham esetén, ha annak gyaníthatóan kutya-, macskaszőr vagy pollen a kiváltó oka (és a téli hónapok kivételével mindig fennáll)
 • Korábban panaszmentesen fogyasztott ételek hatására jelentkező émelygés, hányás, hasmenés, vagy az egész testen jelentkező kiütések, esetleg fulladásos tünet
  • Első konzultáció:

   • anamnézis felvétele, hozott orvosi dokumentáció átnézése
   • szükség esetén fizikális vizsgálat
   • (friss leletek hiányában) további vizsgálatok kiírása, megszervezése
   • összefoglaló vélemény kialakítása, terápiás javaslat

  Az allergiás betegségek kivizsgálása és kezelése komplex folyamat, sok esetben több szakma szoros együttműködését igénylő feladat. A Pozitron Diagnosztika Központban lehetőség van teljes körű allergológiai gondozásra, labor vizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR), illetve az ún. Prick-teszt (allergének kimutatására szolgáló bőrpróba) elvégzésére.

  Bőrteszt (Prick-teszt)

  A Prick-teszt elvégzését minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg!

  A vizsgálatot csak szakorvos jelenléte alatt lehet elvégezni. Az alkar hajlító oldalára különböző inhalatív és nutritív allergéneket helyezünk fel és bizonyos várakozási idő után az eredményt leolvassuk. Meglehetősen biztonságos eredményt ad. Antiallergiás készítmények szedése mellett a vizsgálat nem végezhető el.

  A bőrteszt előnyei:

    • 20 perc alatt kiértékelhető az eredmény,
    • a vizsgálat bármely napszakban történhet,
    • nem kell éhgyomorra jönni,
    • számos allergén megállapítható a vizsgálattal.

  A bőrteszt hátrányai:

    • anaphylaxiás reakció előfordulhat,
    • antiallergiás készítmények szedése mellett nem végezhető (a szereket legalább 4 nappal a vizsgálat előtt el kell hagyni),
    • kisgyermekek esetén a teszt elvégzése technikai akadályba ütközhet,
    • pollenszezonban a vizsgálat nem végezhető,
    • gyulladt, ekcémás bőrön a vizsgálat nem végezhető,
    • az alkaron lévő tetoválás nehezítheti a teszt felhelyezését, értékelését.

  A vizsgálat menete:

  A vizsgálatra érkező pácienst tájékoztatjuk a vizsgálat menetéről és a várható kellemetlenségekről. A vizsgálatba való beleegyezését dokumentáljuk. A pácienst kényelmes székbe ültetjük, és alkarját szabaddá tesszük. Ha a bőr tünetmentes, alkohollal fertőtlenítjük és zsírtalanítjuk. Ezen a területen egy tollal megjelöljük az allergének felvitelének a helyét. Ezután az előre megjelölt pontokra allergén oldatokat cseppentünk. A teszt csak negatív és pozitív kontroll mellett végezhető, ezért fiziológiás sóoldatot és hisztamint is karcolunk a bőr alá. Az allergének helyén a bőrt lándzsával megszúrjuk. Minden szúráshoz külön lándzsát használunk. Figyelünk, hogy az allergén cseppek ne keveredjenek.

  A reakcióidő körülbelül 15-20 perc. Ha a beteg allergiás a felvitt anyagra, helyi reakció alakul ki, csalánkiütés jelenik meg. Ez viszketéssel jár, de ezeket nem szabad vakarni, ezt vizsgálat előtt el is mondjuk. Az eredmény leolvasása után a bőrt megtisztítjuk és a tüneteket helyileg kezeljük.

  A vizsgálat eredményének értékelése:

  Az allergiás reakció mértékét a kialakult csalánkiütés legnagyobb átmérője alapján ítéljük meg. Ezt egy átlátszó vonalzó, vagy leolvasó sablon segítségével határozzuk meg, 3 milliméternél nagyobb átmérőjű tünetet pozitívnak tekintünk. Étel allergia esetén a pozitív bőrpróba csak tájékoztató jellegű. Az egyértelmű diagnózis felállításához táplálék provokációs vizsgálat is szükséges, melyet szakember felügyelete mellett, kórházi körülmények között kell végezni. Az eredményt befolyásolhatja, ha a páciens gyenge reakciót mutat a hisztamin cseppre. Ha a pozitív kontroll helye tünetmentes marad, a vizsgálat nem lesz értékelhető, illetve ha a bőr túl érzékeny, a negatív kontroll is eltérést mutathat, ami miatt az eredmény nem ítélhető meg jól. Fontos a klinikai tünetek és a vizsgálat eredményeinek együttes értékelése.

  Allergia vizsgálat vérből:

  Allergiavizsgálat történhet vérből is, az allergén specifikus IgE meghatározása, valamint a komponens alapú allergiavizsgálat végzése során. Az egyre kifinomultabb módszerek pontosabb és célzott allergén meghatározást tesznek lehetővé, így elkerülhetők a fölösleges kezelések, diéták és pontosabbá válik az allergén specifikus immunterápia indikációjának megállapítása.

  Dr. Kovács Nóra

  allergológus, immunológus szakorvos

  Kérjen időpontot!

  Telefonon munkanapokon 8.00 és 18.00 óra között a +36 1 505 8888-as telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül!

  Szolgáltatási árlista

  *Érvényes: 2021.06.07-től!

  A gyógyulás

  a pontos diagnózissal kezdődik

  Jelentkezzen be vizsgálatainkra online!
  Regisztrációt követően közvetlenül tud időpontot foglalni új rendszerünkön keresztül!