PSMA PET

Szakmai tájékoztató 18F-JK-PSMA-7

PSMA PET/CT

450/2017 (XII. 27) Kormányrendelet lehetővé tette a magisztrális készítésű radiofarmakonok előállítását engedélyezését és felhasználását. A rendelet értelmében lehetőség nyílt olyan PET- nyomjelzők gyártására, amelyek kiszélesítik az eddigi használt és törzskönyvezett 18F-FDG-vel, 11C- kolinnal végzett vizsgálatok körét. Az radiofarmakonok gyártásában nagy előrelépést jelentett azoknak a nyomjelzőknek a megjelenése, amelyek a prosztata daganatok esetében a sejteken nagy mennyiségben expresszálódó transzmembrán fehérjéhez, a Prosztata Specifikus Membrán Antigénhez (PSMA) specifikusan kötődnek.

A Pozitron Diagnosztika Kft. saját radiokémiái részlegében képes előállítani 18F-JK-PSMA-7 radiofarmakont, amelynek gyártási technológiáját az OGYÉI ellenőrizte és kiadta rá az engedélyt.

18F-JK-PSMA-7 nyomjelzővel végzendő diagnosztikai tevékenység orvosi indoklása. A megoldandó képalkotási probléma

Prosztatarákban a lokoregionális nyirokúti terjedés és a távoli szóródás azonosítására használható képalkotó módszerek (ideértve a CT, UH, MR, csontszcintigráfia) jelenleg nem elég jó teljesítő képességűek, amit leginkább az támaszt alá, hogy a kuratív célú radikális műtéten vagy sugárterápián átesett betegek 20-40%, illetve 30-50%-a ún. biokémiai failure-t szenved, azaz a műtét után csökkenő PSA (prosztata specifikus antigén) szint (ami arányos a szervezetben maradt normál és rákos prosztatasejtek mennyiségével) nem csökken 0,1 ng/ml alá (műtét esetén), hanem tartósan magasabb marad, illetve később emelkedni kezd. Ez biztosan jelzi vagy recidíva, vagy a kezelés megkezdése előtt fel nem fedezett áttétek jelenlétét, mivel a PSA-szint emelkedése ilyenkor mással nem magyarázható.

Azonban a PSA-szint csak a probléma jelenlétét jelzi, és nem informál a rák helyéről, ami az esetleges mentő kezelést indokolhatná és irányíthatná.

A prosztatarák-áttétek kimutatásában áttörést jelentett azoknak a PET-nyomjelzőknek a megjelenése az évtized elején , amelyek a prosztataráksejteken nagy mennyiségben expresszálódó transzmembrán fehérjéhez, a PSMA-hoz (prosztata specifikus membrán antigén) specifikusan kötődnek. Ezekkel a nyomjelzőkkel lehetővé vált az igen kis áttétek kimutatása valamennyi szövetben, az egész testben (nyirokcsomók, csontok, távoli szervek).

A PSMA – nevével ellentétben – nem csak a prosztata sejtjeiben fejeződik ki, hanem számos egyéb szövetben is (nyálmirigyek, bélnyálkahártya, máj, vesék stb.), azonban gyakorlatilag minden prosztataráksejten a megjelenése 100-200-szoros a nem daganatos sejtekhez képest, ami a PET-képalkotás pikomólos érzékenységével ötvözve nagy kontrasztot biztosít. A PSMA PET-ligandokkal történő vizsgálatok mind a prosztatarák lokális kiújulásának, mind a távoli áttéteknek a kimutatásában megelőzik az egyéb módszerek teljesítőképességét, fajlagosságuk közel 100%-os, érzékenységüknek csak az alkalmazott PET-berendezés fizikai felbontóképessége és az alkalmazott szoftveres kontrasztjavító, aktivitás visszanyerő technológiák teljesítőképessége szab határt.

Ennek megfelelően radikális prosztatektómiát követően már 0,1 ng/ml-es PSA-szint mellett alkalmazhatók a lokális kiújulás vagy áttétek kimutatására.

Az 18F-JK-PSMA-7 molekula előnyei

A 18F izotóppal jelölt PSMA ligandoknak számos előnye van. Egyrészt a 18F kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik a fizikai PET leképezés szempontjából, másrészt egyes 18F-jelölt molekulák biodisztribúciója kedvezőbb (kevesebb a vizeletben az aktivitás), továbbá a 18F jelöléssel jellemzően nagyobb szintézisvégi aktivitást lehet elérni, mint akár a legnagyobb 68Ga-generátorokkal, és így egy szintézisből több beteget lehet megvizsgálni, ami – tekintetbe véve a prosztatarák gyakoriságát (férfiak között 2. hely) – fontos szempont és gazdaságosabbá is teszi az előállítást.

Az 18F-JK-PSMA-7 molekula biztonságossága

Az 18F-JK-PSMA-7 nyomjelzővel végzendő PET-képalkotás kockázatai között a radiofarmakon-preparátum kedvezőtlen farmakodinámiás hatásait és az alkalmazásával együtt járó, beteget érő sugárterhelést kell számba venni. Általánosan igaz a PET-nyomjelzőkre, hogy ezek az anyagok jellemzően intravénásán bejuttatandó steril oldat formájában kerülnek felhasználásra, de a bennük szereplő aktív komponens (a tracer molekula) mennyisége pikomólos nagyságrendbe esik, így a szervezetben farmakodinámiás hatást nem vált ki. 

A 18F-JK-PSMA-7 nyomjelzőről megjelent közlemények egyike sem számolt be sem azonnali, sem késői farmakodinámiás vagy egyéb fiziológiai hatásról a készítmény alkalmazása kapcsán, hasonlóan semmilyen nemkívánatos hatást vagy mellékhatást sem jelentettek.

KAPCSOLAT

1117 Budapest, Hunyadi János út 9-11.
Recepció, betegfelvétel, betegirányítás:
+36 1 505-8888
Tamáska Gizella - Ügyfélszolgálati vezető
110-es mellék | Mobil:  +36 30 229 46 49
Munkanapokon 8.00-tól 18.00-ig hívható.
Térkép

Pozitron-Diagnosztika Központ
Nagyvárad

www.petct.ro 

Pozitron-Diagnosztika Kft. © 2018 Minden jog fenntartva!  |  Adatkezelési Tájékoztató