Radiofarmakon gyártása
a Pozitron-Diagnosztika
Központban

Radiofarmakon gyártás a PET/CT vizsgálathoz

 

A PET betűszó a pozitronemissziós tomográfia rövidítése. A CT-vel kombinált PET berendezések számos indikációban ma az onkológiai képalkotó diagnosztika legjobbját jelentik.

A PET módszer lényege az, hogy különböző biológiailag aktív anyagokat (glükózt, aminosavakat, receptorligandokat, stb.) speciális pozitronsugárzó izotópokkal (11C, 18F, 13N, 15O) jelölnek, majd a jelölt anyagot (radiofarmakon)a betegbe juttatják, és a bejuttatott anyag eloszlását leképezik.

Az izotópos nyomjelzési technika kidolgozása és klinikai alkalmazása Hevesy György Nobel-díjas (1943) magyar tudós nevéhez fűződik.

A pozitronbomló izotópok előállítása ciklotronban (részecskegyorsítóban) történik. A PET-izotópok jellemzője, hogy fizikai felezési idejük nagyon rövid (2-110 perc), így alkalmazásuk a beteg számára alacsony sugárterheléssel jár.

A gyakorlatban leggyakrabban használt radiofarmakon a 18F-fluoro-dezoxiglükóz, röviden FDG, a fokozott glükóz-metabolzmusú szövetek sejtjeiben (rosszindulatú tumorok, limfociták, aktivált granulociták, agy és szívizom) halmozódik fel, majd ugyanabban a formában a vesén keresztül a vizeletben kiválasztódik (ellentétben a glükózzal).

A kiválasztás ütemére jellemző, hogy 90 perccel a beadást követően az injektált aktivitás közel 40%-a már általában távozott a szervezetből.

A szervezetbe juttatott jelzett anyag (pl. FDG) szöveti eloszlását a PET kamera segítségével lehet detektálni a pozitron-kibocsátást kísérő sugárzás észlelésén keresztül.

Központunk rendelkezik Budapest egyetlen ciklotronjával, amelynek segítségével biztosítjuk a napi PET/CT vizsgálatokhoz szükséges rövid felezésű idejű radioizotópot.

A nyomjelzéshez használt, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által törzskönyvezett radiofarmakonok szintézise intézményünk saját radiokémiai laboratóriumában, a „Good Manufacturing Practice” (GMP) kritériumok szerint történik.

Intézetünk kihasználva a ciklotron radiofarmakon gyártási kapacitását Magyarországon belül és külfödre is több helyre értékesít FDG-t.

KAPCSOLAT

1117 Budapest, Hunyadi János út 9-11.
Recepció, betegfelvétel, betegirányítás:
+36 1 505-8888
Tamáska Gizella - Ügyfélszolgálati vezető
110-es mellék | Mobil:  +36 30 229 46 49
Munkanapokon 8.00-tól 18.00-ig hívható.
Térkép

Pozitron-Diagnosztika Központ
Nagyvárad

www.petct.ro 

Pozitron-Diagnosztika Kft. © 2020 | Minden jog fenntartva!  |  Adatkezelési Tájékoztató