MAMMOGRÁFIAI VIZSGÁLAT

Központunkban digitális mammográfiai vizsgálatot végzünk, amely meghaladja a hagyományos mammográfiás vizsgálat hatékonyságát!

A vizsgálat kiemelten ajánlott

Panasz- és tünetmentes páciensek részére, akik az érintett 40-65 év közötti korcsoportba tartoznak: a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően évente javasolt!

Pozitív családi anamnézis esetén, ha a páciens családjában előfordult emlőrák

Azoknak, akik az emlőben tapintható csomót, vagy más az emlőre vonatkozó panaszokat tapasztalnak

(pl. váladékozás, behúzottság az emlő bőrén, kipirosodás, fájdalom, duzzanat, deformitás, stb.)

Emlő implantátum behelyezése előtt

A vizsgálat

A mammográfia során mindkét emlőről két irányú felvételeket készítünk lágy röntgensugárral. A jó minőségű és megfelelően értékelhető felvételek készítéséhez elengedhetetlen az emlők összenyomása, ez kellemetlenséggel, és bizonyos esetekben fájdalommal járhat.

Kiemelten fontos, hogy a lehető legkevesebb ionizáló sugárzás alkalmazásával a lehető legjobb képminőséget legyünk képesek produkálni, ezért a leadott sugárdózis alacsony. A vizsgálatnál egy szakasszisztens van jelen, aki a felvételeket elkészíti

 

Implantált emlők esetében speciális, úgynevezett Eklund-felvételeket készítünk mindkét emlőről. Ebben az esetben az implantátumok nem kerülnek nyomás alá. Az alkalmazott technika csak az emlőállomány és a hónalji nyirokcsomó régiók vizsgálatát teszi lehetővé.

Az elkészített felvételeket minden esetben, mammográfiában jártas radiológus szakorvos értékeli. Ezt követően áttapintja az emlőt, és dönt az esetleges kiegészítő felvételek, ultrahang vizsgálat, illetve mintavétel szükségességéről.

A gyógyulás

a pontos diagnózissal kezdődik

Jelentkezzen be vizsgálatainkra online!
Regisztrációt követően közvetlenül tud időpontot foglalni új rendszerünkön keresztül!

Vizsgálatainkra telefonon is be tud jelentkezni a +36 1 505 8888-as számon!

Gyakori kérdések

Milyen esetekben ajánlott a vizsgálat?
Panaszmentesség esetén szűrővizsgálataként ajánljuk a mammográfiai vizsgálatot, valamint olyan esetekben ha az emlőben korábban nem tapintható csomó, váladék, gyulladás jelei, vagy fájdalom jelent meg.
Mikor és milyen rendszerességgel szükséges a mammográfia?
Nemzetközi ajánlásoknak megfelelően mindenkinek 40 éves kor felett évente ajánlott. Fiatalabb korban a radiológus szakorvos dönt ennek szükségességéről – életkortól és rizikófaktoroktól függően – illetve panaszok alapján ajánlott.
Jár-e kockázattal a vizsgálat?
A mammográfiás képalkotás minimális energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért sugárkockázat kismértékű.
Van mellékhatása a vizsgálatnak?
A mammográfiás vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai.
Van mellékhatása a vizsgálatnak?
A mammográfiás vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai.
Milyen időközönként ajánlott a vizsgálat?
1-2 évenként (életkortól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint ajánlott.