Új PET/CT berendezés a Pozitron-Diagnosztika Központban

2018. február 5.

2018. január közepétől a Pozitron-Diagnosztika Központban egy új, GE Discovery IQ 5 típusú berendezéssel végezzük betegeink PET/CT vizsgálatát. Az új gép számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyek közül kiemelnénk a kamera érzékenységét, a gyorsabb vizsgálati időt, illetve a kevesebb izotóp felhasználást.

Érzékenység: Mivel a PET készülékek esetében a legfontosabb jellemző az 

érzékenység, így a GE PET/CT termékvonala is ebben igyekezett a legkiválóbb lenni. Az érzékenység a PET kamerának az a képessége, hogy a betegbe bejuttatott radioaktív nyomjelző molekulák bomlása során hány ilyen eseményt tud detektálni és a betegben lokalizálni, hiszen ezekből a detektált bomlásokból rajzolódik ki a kép, ami a diagnózist lehetővé teszi. Minél érzékenyebb egy kamera, annál több ilyen bomlást tud helyesen detektálni egységnyi beadott aktivitásból. Mivel a radioaktív nyomjelző – bár kis mértékben-, de sugárterhelésnek teszi ki a beteget, nagyon fontos, hogy minél kevesebb beadott aktivitásra legyen szükség értékelhető képalkotáshoz, természetesen a beteg számára elfogadható idő alatt.

A PET kamera érzékenységét alapvetően meghatározza a detektorrendszer megépítéséhez felhasznált elemi kis kristályok anyagfajtája és a detektorok száma, ami detektorgyűrűk egymás mellé helyezésével növelhető. A GE legújabb 5 detektorgyűrűs készüléke (IQ5 néven) olyan kristályokat alkalmaz, amik a fellelhetők között a legnagyobb megállító erővel rendelkeznek az észlelni kívánt nagyenergiájú sugárzás fotonjai számára. Az öt gyűrű több mint 26 cm-es tengelyirányú látómezőt biztosít, ami a legnagyobb a ma elérhető kamerák között. Ez a két összetevő biztosítja, hogy az IQ5 közel 3-szor nagyobb érzékenységgel rendelkezik a ma a piacon lévő PET kamerákhoz hasonlítva, ami egyedülállóan alacsony radioaktivitás felhasználását teszi lehetővé a vizsgáló számára. A berendezés emellett rendelkezik olyan képjavító technológiákkal is melyek a nagy érzékenység mellett a térbeli felbontást is számottevően képesek javítani, azaz annak lehetőségét, hogy az elkészült PET metszetképeken egymás közelében lévő kis izotóp-felhalmozódásokat megbízhatóan el lehessen különíteni, ami a diagnózis pontosságához járul hozzá.

A PET-CT-rendszer leírása
A Discovery™ IQ rendszerek teljesen integrált 3D-s pozitronemissziós tomográfiai és többszeletes számítógéptomográfiás szkennerből állnak.A PET/CT-berendezés hosszúsága miatt a vizsgálóasztal egy speciális lábazaton nyugszik, amely az asztalt a gantry PET- és CT-területei között mozgatja.
Standard rendszerek esetén a PET/CT-asztal 227 kg-os beteggel terhelhető, és a csúszóasztal legfeljebb 1700 mm-es elmozdulásra képes.A kétméteres letapogatási tartományt lehetővé tévő opció esetén a PET/CT-asztal 204 kg-os beteggel terhelhető, és a csúszóasztal legfeljebb két méternyi elmozdulásra képes.