Minősített magánegészségügyi szolgáltató 
a Pozitron–Diagnosztika Központ

2019. június 19.

  • Sikeres szakmai auditot követően Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató lett a Pozitron- Diagnosztika Központ
  • A szakmai audit és védjegy célja a betegek jogainak érvényesítése és a jogkövető módon működő piaci szereplők megkülönböztetése

Budapest, 2019. június 18. – A Pozitron-Diagnosztika Kft. is megszerezte a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára létrehozott iparági minősítést, így jogosulttá vált a „Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató” védjegy használatára. A védjegyet a legnagyobb hazai privát egészségügyi vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Primus Egyesület alapította tavaly. Az auditok és a próbavásárlások során a legális, fehérített működésen kívül a betegbiztonság és a minőségi ellátás megvalósulását vizsgálják.

Az idén alapításának 15. évfordulóját ünneplő Pozitron-Diagnosztika Kft. a hazai magánegészségügyi szolgáltatók elit klubjába lépett, hiszen harmadikként szerezte meg a transzparens, jogkövető és etikus privát egészségügyi szolgáltatók számára létrehozott iparági minősítést. Mint Kókay András, a vállalat ügyvezető igazgatója bejelentette, a Pozitron teljesítette a szakmai védjegy megszerzéséhez szükséges kritériumokat, és ezzel jogosulttá vált a védjegyhez kapcsolódó „Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató” megkülönböztető minősítés használatára is.

„A Pozitron sikerének kulcsa a folyamatos fejlesztés és szakmai fejlődés, ebbe a folyamatba pedig szervesen illeszkedik a munkákat elismerő tanúsítvány megszerzése – értékelte a védjegy jelentőségét Kókay András. Vállalatunk 2004-es alapítása óta világos a cél: arra törekszünk, hogy teljes körű diagnosztikai szolgáltatásokat nyújtsunk, lefedjük a képalkotó diagnosztika minden területét. Büszkék vagyunk rá, hogy ebben az évben már elmondhatom, elértük a kitűzött célt.”

A Pozitron-Diagnosztika Központ élen jár az onkoligiai diagnosztikában mára már elfogadottá vált PET-CT alkalmazásában. A PET-CT vizsgálat, amely a pozitron emissziós tomográfia (PET) és a computeres tomográfia (CT) kombinációja, az egyik legkorszerűbb képalkotó módszer, legfőbb előnye, hogy nem csupán a kórkép felállításában, hanem a rák korai felismerésében, a jóindulatú és rosszindulatú daganatok elkülönítésében és a megfelelő terápia kiválasztásában is segíti az orvosokat. 

A közel két évtizedes múltra visszatekintő vizsgálati módszert elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában alkalmazzák, hiszen már akkor is kimutathat kóros elváltozásokat, amikor a daganatot a hagyományos módszerekkel még nem lehet diagnosztizálni. Az eljárás lényege a gyorsaság és a nagy érzékenység, így egy vizsgálat kiváló képminőségben igen rövid idő alatt, alacsony sugárterhelés mellett is elvégezhető.

A gyorsabb és hatékonyabb ellátás a beteg gyógyulási esélyeit is jelentősen megnöveli, és csökkenti a kezelési költségeket. A Pozitronban az évek során elvégzett 53 ezer PET-CT vizsgálatból 11 ezer volt privát finanszírozású.

Már korai, enyhe kardiológiai panaszok esetén is egyre gyakrabban alkalmazzák a gyors és fájdalommentes cardio-CT vizsgálatot, amelynek segítségével gyakorlatilag 100 százalékosan ki lehet zárni a koszorúérproblémákat.

„Mintegy 5500 szív-CT vizsgálatot végeztünk el az elmúlt évtizedben – emelte ki Kókay András ügyvezető igazgató. Központunkban működik az ország egyik legmodernebb sokszeletes CT-berendezése, amely a milliméternél is vékonyabb szeletekben készít képeket szívről. A cardio-CT lehetővé teszi a szívbeteg páciensek vizsgálatát is, hiszen egy olyan, állandóan mozgásban lévő szerv esetén, mint a szív, speciális CT-berendezésre van szükség.”

Hagyományos CT-vizsgálatból már több mint tízezret végeztek a Pozitron központjában. A képalkotó vizsgálatok köre folyamatosan bővül, 2017 óta a komplex emlődiagnosztikai vizsgálat is elérhető.

A folyamatos szolgáltatásbővítés eredménye a kardiológia, a pszichiátria, az endokrinológia és a szükséges labordiagnosztikai szolgáltatások bevezetése is. Az ügyvezető igazgató jelentős előrelépésnek tekinti, hogy az év második felétől az évek óta tervezett MR-berendezés is szolgálatba áll. A mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárás nem használ röntgensugarakat a felvétel készítése során, így nem jár sugárterheléssel. Az MR-vizsgálatokhoz a Pozitron épületét is bővíteni kellett, a zárt MR-készülék az új szárnyban kap helyet.

„Cégünk nem csak az orvosi szolgáltatásokkal foglalkozik, hanem a diagnosztikában alkalmazott izotópok és az azokkal jelzett nyomjelzőanyagok előállításával is, melyeket saját részecskegyorsítóval is rendelkező radiokémiai üzemünkben állítunk elő – tette hozzá Kókay András. A gyorsan bomló izotóppal jelzett nyomjelzőanyagot a PET-CT vizsgálatokhoz használjuk fel, illetve más szolgáltatók számára értékesítjük, akár külföldön is.”

Védjegy: garancia a betegeknek

A hazai privát egészségügyi szektor 12 meghatározó szolgáltatója által 2017-ben alapított Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete célja, hogy a minőségi szolgáltatók helyzetbe hozásával segítse a pácienseket a betegközpontú és jogkövetően működő gyógyintézmények kiválasztásában.

„A Primus Egyesület tagjai ezért határozták el a védjegy létrehozását, amelyet szigorú szakmai minősítési eljárás végén kaphatnak meg a magánegészségügyi iparág szereplői. A független auditorok által végzett komplex audit és az előre nem bejelentett próbavásárlások eredménye olyan tanúsítvány, amely mögött valós teljesítmény és szigorú szakmai elvárások állnak” – hangsúlyozta Leitner György, a Primus Egyesület elnöke.

Az a vállalkozás, ahol a próbavásárláskor elmulasztanak számlát adni, vagy hálapénzt fogadnak el, nem szerezheti meg a védjegyet. További kizáró ok a szükséges engedélyek hiánya, a feketén foglalkoztatott munkaerő, illetve az is, ha a szolgáltatónak nincsen felelősségbiztosítása.